Diuen que les Falles són per als fallers, però la veritat és que la nostra festa traspassa fronteres i tota mena de barreres. Tant és així, que Ester Lara, cordovesa i llicenciada en Història de l’Art, canvià quasi tota la seua forma de vida i, per descomptat, la seua ubicació, per traslladar-se a viure des d’Andalusia fins a València. El seu amor per la indumentària tradicional la va fer convertir-se en una experta, i per això es decidí per estudiar a Cànem, l’Escola d’indumentària i moda, on va poder formar-se entre els millors, i despuntar com a alumna preferent.
Perquè el que és seu és una vocació descoberta en el moment i el lloc precisos, i un exemple que la passió per alguna cosa i este amor que sents et fa portar a convertir-ho en la teua millor expressió i en el lloc on mostrar el teu art, els teus millors armes, la teua gran creativitat. Ester Lara ja ha confeccionat diversos vestits, i les seues mans són capaces de generar patrons plens de tradició i detall. Perquè, a més de sentir admiració per la indumentària, també té un profund respecte pels orígens, per les autèntiques arrels dels primers vestits de valenciana, fallera, i de valencià.
Repassem amb ella tota la història de la nostra vestimenta, especialment de la masculina, des dels primers gravats i descripcions en literatura fins a quadres, retallades en premsa, i fotografies de la pròpia Ester perquè, per exemple, un botó, i mai més ben dit. El seu xicot i el seu nebot, president infantil de la Falla Avinguda Burjassot – Joaquín Ballester – Reus, poden estar molt orgullosos. Per vestir seguint les línies més tradicionals. Per lluir teles que bé podrien haver-se cosit al segle XVIII. Per representar la moda més clàssica i oficial, però amb un toc d’avantguarda, cosit a més a més per mans més que expertes i professionals. Gràcies per la teua visita i per ensenyar-nos tant, Ester!
Pots reviure la seua xarra de indumentària masculina ací: